e-bikes

Dat gaat snel!

Blog

Inmiddels is het een steeds vertrouwder straatbeeld geworden. Je ziet ze overal. Vooral de wat oudere mensen hebben ze. Maar ook door forenzen worden ze veel gebruikt. Ik heb het natuurlijk over e-bikes. Op het eerste gezicht is daar niet zo heel veel spannends aan. Alhoewel, veel oudere mensen lijken er op te fietsen alsof ze op een gewone fiets zitten. Ze anticiperen later en er zijn toch al heel wat ongelukken voorgevallen (overigens niet alleen door de wat oudere weggebruiker). Toch kan het nog een stapje sneller. Deze fietsen noemen ze speed pedelecs. Misschien heb je er al wel eens een voorbij zien flitsen.

Speed pedelec

Deze fiets valt nog steeds onder de elektrische fietsen maar kunnen een snelheid bereiken van wel 45 kilometer per uur. Hoewel het nog steeds een elektrische fiets is, wordt het sinds 1 januari 2017 officieel gezien als bromfiets. Dat is gezien de snelheid niet zo raar natuurlijk. Vooral binnen de bebouwde kom moet er rekening worden gehouden met kwetsbare weggebruikers. Ook de eigenaar van de speed pedelec zelf is kwetsbaar binnen het verkeer. Dit komt vooral omdat mensen er niet op bedacht zijn dat er een fiets zo hard kan gaan. Ook speelt het mee dat de fietser een relatief kleine oppervlakte in beslag neemt.

Andere regels

Omdat ze dus voor de wet in de categorie bromfiets vallen, gelden er dus andere regels. Zo mogen ze bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom niet meer op een gewoon fietspad rijden. Buiten de bebouwde kom mag dat uiteraard wel. Ook is het nu verplicht een bromfietskentekenplaat te hebben. Eigenlijk gelden er nu dus de regels voor een bromfiets. De Fietsersbond vindt overigens dat er maatwerk moet komen voor deze fietsen.

Verschil

Er zijn een aantal manier om de speed pedelec te onderscheiden van een ‘normale’ elektrische fiets. Allereerst hebben ze dus die gele kentekenplaat. Ze rijden binnen de bebouwde kom op de rijbaan of op het bromfietspad. De fietsen mogen een maximale snelheid behalen van 45 kilometer per uur. Ze maken gebruik van een achteruitkijkspiegel en het dragen van een helm is verplicht

Zelf heb ik nog nooit op een speed pedelec mogen zitten. Het lijkt me echt wel een kick om zo hard te gaan op de fiets. Ben vooral naar de bochten die je op de fiets kan maken. Ik denk dat het gevoel van een racefiets het dichtst bij het gevoel van een speed pedelec komt. Je hoeft er dan alleen niet zo hard voor te werken. Zou het iets voor jou zijn?

Geef een reactie