spaanplaat mozaiek

Niets is wat het lijkt

Blog

Laatst zag ik een zeer mooi kunstwerk van mozaïek in iemand zijn woonkamer hangen. Mozaïek is over het algemeen gemaakt van gebroken stukjes glas of keramiek. Deze zijn volgens een bepaald patroon of op een bepaalde manier weer opgeplakt.

De meeste mensen kennen mozaïek wel vanuit badkamers (dan meestal aan de wand) of vloeren (dan uiteraard meestal op de grond). Het kan ook zijn dat je wel eens een tripje hebt gemaakt naar Barcelona en daar de prachtige mozaïeken van Gaudi hebt gezien. Eigenlijk maakt het ook niet veel uit. Ik wil het namelijk niet echt hebben over het prachtige plaatje zelf maar meer over de ondergrond ervan. De achterkant was namelijk gemaakt van spaanplaat.

Spaanplaat

Toen ik eenmaal wist dat er spaanplaat aan de achterkant zat, kwamen er steeds meer vragen in me op. Ik vroeg me vooral af hoe zoiets wat op het oog best zwaar lijkt te zijn, toch opgehangen kan worden aan de muur. In dit geval was het mozaïek van glas gemaakt. De stukjes glas waren op spaanplaat bevestigd en daarna gevoegd. De eigenaar heeft het even van de muur gehaald om te laten zien hoe de achterkant er uit zag.

Eigenlijk verbaasde me dat in eerste instantie wel een beetje omdat je van de hele spaanplaat niets meer terug zag. Het blijkt dat met spaanplaat best gemakkelijk te werken is en dat je het goed kan ophangen als het maar de juiste dikte heeft. Ook is het belangrijk dat het ophangsysteem goed in elkaar zit. Misschien spreekt het voor zich maar het moet natuurlijk niet aan een klein spijkertje aan de muur hangen.

Mooi in de tuin

Het leek me wel leuk om zoiets op te gaan hangen in mijn tuin. Toch even net wat meer kleur en een soort gepersonaliseerd kunstwerk. Toen bleek dat ik daar even mis zat voor wat betreft mozaiek op spaanplaat. Het is namelijk niet echt aan te raden om het voor buiten te gebruiken. Hoewel er inmiddels ook watervaste platen zijn en platen met een speciale coating.

Gelukkig verstelde mijn vriend me dat ze voor buiten meestal weer andere ondergronden gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld metaal zijn maar ook styropor (dat is een soort piepschuim). Opgelucht kan ik nu op zoek gaan naar een kunstenaar.

Weetje

Als afsluiting heb ik nog een leuk weetje, althans zelf vond ik het grappig om te weten dat spaanplaat in de bouw regelmatig wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het dak. Het is en blijft natuurlijk een product van hout. Heb jij een idee waar je het verder nog voor zou kunnen gebruiken? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie