computer onderdelen

Wat heb je nodig om een computer te bouwen?

Blog

Wil jij zelf een computer bouwen en mensen verbazen met jouw technische vaardigheden? Dan heb je natuurlijk eerst computer onderdelen nodig om een computer te bouwen. Maar welke computer onderdelen zijn er allemaal?

Processor

Een van de belangrijkste onderdelen van de computer is de processor. Dit wordt ook wel het hart van de computer genoemd. Een processor is een chip die ervoor zorgt dat de computer berekeningen kan maken en goed aangestuurd wordt. De processor zorgt dus eigenlijk voor de reactie van de computer op input van de gebruiker en bepaalt daarmee ook de snelheid van de computer zoals wij die ervaren. Processoren zijn over de loop van de tijd sneller geworden. Dit komt doordat het vroeger normaal was om één enkele processorkern te hebben. Tegenwoordig is het veel normaler om als consument een processor te hebben met twee (Dual Core Processor) of vier (Quad Core Processor) processorkernen. Er zijn zelfs al processoren met 6 processorkernen, de Hexa Core Processoren. Er zijn 2 grote merken als het om processoren gaat, namelijk Intel en AMD.

Processorkoeler

Naast de processor is een ander belangrijk onderdeel de processorkoeler. De temperatuur van de processor kan namelijk wel oplopen tot zo’n 70 graden en je wilt niet dat deze doorbrand. De processorkoeler is een soort elektrische ventilator die probeert te voorkomen dat de processor warmer wordt dan 70 graden. Als je het belangrijk vindt dat je computer weinig geluid maakt, kan je het beste een geruisloze processorkoeler kopen. Er zijn wat meer merken die processorkoelers aanbieden, enkele daarvan zijn; Hyper, Antec en Cooler Master.

Moederbord

Naast de eerder genoemde onderdelen is er ook nog het moederbord. Het moederbord verbindt alle onderdelen van de computer met elkaar. Het verbindt niet alleen fysiek de onderdelen door de individuele onderdelen erop vast te monteren. Maar het zorgt er ook voor dat alle onderdelen zo optimaal mogelijk met elkaar kunnen communiceren. Doordat het moederbord de onderdelen aan zich vast monteert, moet je het moederbord kiezen aan de hand van de processor. Als je dus gekozen hebt voor een processor van AMD moet je daar ook een comptabel moederbord bij vinden. Het moederbord kan aangepast worden naar voorkeuren. Zo kun je ook nog meer usb poorten toegevoegen. Bovendien kan een muziekliefhebber of een fanatieke gamer ook een extra geluidskaart in het moederbord monteren. Bekende merken van moederborden zijn onder andere Asus en MSI.

Bovendien moet je nog aandacht besteden aan het interne geheugen, de grafische kaart, de harde schijf en de computerbehuizing om de computer compleet te maken.

Geef een reactie